Wednesday, March 22, 2017

Pleed e. Suur kudutegu

Ka sel aastal püüan vähendada oma lõngavarusid. Suure sorteerimise käigus selgus, et selliseid maavillaseid, mis on taimedega või seentega värvitud, aga mingil põhjusel on jäänud värv ebaühtlane või pleekinud, on mul palju. Liigagi palju ühe tekikese jaoks.

Alustasin 24 jaanuaril ja algus läks üsna lõbusalt. Inspiratsiooni sain selle teki pildist, aga tegin ikka omamoodi. Algusesse (ja lõppu) tegin mõne rea tumepruuni lamba värvimata lõngaga, samuti ebaühtlaste vahedega ühe rea kaupa läbi kogu teki. Kõiki teisi lõngu panin suvalises järjekorras, püüdsin siiski jälgida, et väga sama tooni järjest ei oleks.

Esimese paari nädalaga kasvas tekk täitsa jõudsalt, veebruari alguses oli valmis ca pool.


Nii rea alguses kui lõpus jätsin jupi lõnga ripnema, pärast sõlmisin ja tegin narma.
Edasi enam nii lõbusalt ei läinud, tekk läks raskeks ja vahepeal ei kudunud rohkem kui mõne rea õhtuti. Kui lõpuks oli ca 2 meetrit pikkust, lõpetasin ära. Kuna üsna alguses tegin bambusvarrastega, millel oli kõige pikem tamiil, aga mis vastu ei pidanud rohkem kui paarkümmend rida, siis võtsin alguse lahti (pildil ka näha natuke teistmoodi kude) ja kudusin teistpidi lõpuni.
Valmis sai 19. märtsi õhtul ja ... mingil põhjusel otsustasin teki masinas pesta. Miks, ei tea küll siiani. Tulemuseks oli see, et tekk tõmbas tihedaks kokku (õnneks ei vanunud vildiks), mis ei ole muidugi paha, aga natuke kaotust tuli nii pikkuses kui laiuses. Narmad andis ka kenasti lahti harutada ja trimmida.

 Pleediks täitsa paraja teki suuruseks jäi lõpuks ca 145x180 cm + 7 cm narmaid mõlemal pool.

Kokku on mõlemal pool 101 narmast, seega kudusin ca 606 rida, silmuseid ühes reas oli 260.
Vardad nr 4.
Kaalu langes kenad 1200 grammi.

1 comment: