Sunday, December 17, 2006

Kirsi-juustukook

(retsept ajakirjast Stiil mai 2001?)
Aeg: ettevalmistuseks 10 minutit + küpsetamiseks 1 tund
Põhi:
10 Digestive küpsist
1 spl suhkrut
2 spl võid
Täidis:
200 g rasvatut kodujuustu
1 tl vanillisuhkrut
0,4 tl soola
500 g maitsestamata lahjat toorjuustu (Philadelphia)
3 muna
1 munavalge
2 dl suhkrut
Peale:
1 purk kirsikompotti (680 g)
2 dl želeesuhkrut
Kuumuta ahi 200 kraadini. Purusta küpsised, sega suhkru ja sulavõiga. Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiva tordivormi põhi küpsetuspaberiga. Suru küpsisesegu vormi põhja, võita vormi servad. Küpseta 10 minutit ja jahuta. Püreeri kodujuust kombainiga või suru läbi sõela, sega juurde vanillisuhkur, sool ja toorjuust. Klopi ühekaupa juurde munad ja munavalge. Vahusta juurde suhkur ja sega ühtlaseks. Vala segu tordivormi, küpseta 50 minutit ja jahuta. Kurna kirsikompott. Mõõda 4 dl kompotivedelikku. Kui jääb puudu, lisa vett. Kuumuta vedelik potis keemiseni ja sega juurde želeesuhkur. Lase uuesti keema tõusta ja tõsta tulelt. Sega juurde kirsid ja jahuta veidi. Kui segu on pisut jahtunud ja paksenenud, vala tordile. Enne serveerimist hoia torti külmas vähemalt tund kuni üleöö.
See on siis originaal.


Minu parandused: panen pool toru Digestive küpsiseid, sest seal on ca 25 tk, saab 2 korda teha. Kodujuustu panen terve Farmi karbi, on veidi üle 200 g. Toorjuustu panen 2 karpi, Rama on näiteks 180 g karp. Lisan ka 4 muna (sest mida teha ülejääva 1 munakollasega?). Kirsse 2 purki, muidu on na hõredalt koogil neid ja tarretise teen tavalise želatiiniga.
Põhja võtan ahjust välja ja kohe kallan peale selle küpsemise ajal tehtud täidise, ei jahuta.
Täidise tegemisel ei püreeri ega lase midagi läbi sõela, minu meelest on mõnus, kui jäävad kodujuustu terad sisse. Kõik täidise ained panen kaussi ja lasen mikseriga segi, võtab täpselt 10 minutit aega (kuni põhi küpseb).
Küpsetan niikaua (ikka umbes 50 minutit), kuni enam tiku külge kinni ei jää ja pealt on parajalt pruun.
Piltidel on kook vormis (kodus) ja sisunäidis (kokkutulekult):

No comments:

Post a Comment