Sunday, November 19, 2006

Väikesed sokid

Kudumine algas kodus, jätkus Harjukate kokkutulekul ja lõppes kodus. Nii kaua pole ma veel väikesi sokke teinud, aga juttu ja muud tegemist oli kokkutulekul niipalju!

Tehtud helehallist maavillasest, ikka tavalise pitsimustriga.

Panen siia juurde ka kokkutulekuks tehtud saia retsepti (mille sain mullu ühe oma armsa kursusekaaslase käest).
Ürdisai
3 dl vett
0,5 pulka pärmi (50 gr)
1 sl toiduõli
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 muna
2 dl peenestatud peterselli, pool sellest võib olla ka basiilik
3-4 purustatud küüslauguküünt
2 dl rukkijahu
7 dl nisujahu, pool sellest võib olla graham-jahu
1. Soojenda vesi 37 kraadini. Sega peenestatud pärmiga
2. Lisa õli ,sool, suhkur, muna, petersell (basiilik), küüslauk, rukkijahu ja peaaegu kogu nisujahu. Sega taigen ühtlaseks. Kata kinni, lase kerkida 40 min.
3. Lisa ülejäänud jahu ja jaga taigen kaheks. Vormi 2 pikka kitsast saia või 3, nii kuidas panni suurus lubab.
4. Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Tee neisse terava noaga sisselõiked ja lase katmata kerkida veel 30 min.
5. Küpseta saiu 225 kraadi juures umbes 20 min.
NB! Jahu võib panna ka veidi vähem, oluline on, et tainas oleks paraja paksusega saiade vormimiseks. Kui värsket peterselli ja basiilikut pole, siis võib panna ka kuivatatud. Vahepeal võib saiu ka veidi niisutada pealt (pritspudelist näiteks), ka ahjust välja võttes, siis ei ole koorik nii karm. Küpsetamisaeg sõltub ka ahjust, mul vahel olnud ka pool tundi. Kontrollida saab puust hambatikuga, kui enam midagi külge ei jää, siis on valmis. Pealt pruuniks minema ei pea, siis kipub juba kõrbenud olema.
Mida ilusamini vormid, seda kenamad saiad jäävad . Mul olid sellised:

No comments:

Post a Comment